Over mij

Mijn doel

Als jong jongetje, vol met energie, ontstond er bij mij een passie voor sport & bewegen. Die passie werd zo groot dat ik graag meer wilde weten over hoe het bewegen als mens precies werkt. Mijn interesse voor bewegen en het menselijk lichaam bracht mij bij de opleiding fysiotherapie, waar ik al snel leerde dat het menselijk lichaam enorm ingewikkeld in elkaar zit. Vier jaar aan studie verder, mocht ik echt van start met mensen helpen en mijn passie delen. Met mijn goede hoop en optimisme ging ik door middel van nieuwe kennis en vaardigheden al mijn patiënten beter maken.

Helaas was de realiteit anders dan mijn verwachtingen. Het gebeurde regelmatig dat ik mensen van hun klachten af hielp in een logisch tijdsbestek. Maar lang niet ieder gezondheidsprobleem verliep volgens de boeken. Een aantal aspecten van mijn werk als fysiotherapeut zorgden ervoor dat ik een patroon zag wat me nogal irriteerde.

Het allereerste wat me opviel was dat het merendeel van de gezondheidsproblemen waren ontstaan zonder een voor de patiënt duidelijk ontstaansmoment en oorzaak. Vaak waren de klachten in het leven van de patiënt gesluimerd en werd het door henzelf gezien als een overbelasting. Het volgende wat me bezig hield was dat veel klachten al lange tijd aanwezig waren en zelfs met mijn hulp langer aanhielden dan verwacht. Als het gezondheidsprobleem dan uiteindelijk toch verholpen was, zag ik zelfs regelmatig patiënten terugkeren met hetzelfde probleem. Dat vertelde mij dat de oorzaak, die de patiënt zelf niet kon benoemen, nog aanwezig was.

Steeds meer wetenschappelijke literatuur en cursussen leerde mij over de connecties tussen onze hersenen en het lichaam. Het leek er steeds meer op te duiden dat er maar weinig scheiding is tussen lichaam en geest. De overbelasting die de meeste patiënten als boosdoener aanwezen was dus vaak zowel een fysieke als mentale overbelasting. Overbelast door de drukke wereld om ons heen, kwamen de ‘lichamelijke’ klachten uit het niets op.

In onze bomvolle agenda’s gevuld met carrière, sport, familie, vrienden en andere ‘verplichtingen’ zijn er steeds meer mensen om me heen in werk en privé die kampen met overgevoeligheid, onverklaarbare chronische pijnklachten, overspannenheid en Burn-out. De alsmaar drukker wordende wereld om ons heen en de maatschappij die steeds meer van ons verwacht staan ieder moment van de dag bij ons op de stoep. De overvloed aan prikkels om ons heen is ons steeds vaker even iets te veel. Maar is die overvloed aan prikkels dan echt de oorzaak van mijn klachten? Moet ik niet gewoon even doorbijten en gaat het dan vanzelf over? Ik ben sterk zat, ik kan dit toch allemaal wel aan? Ik ben niet moe, overprikkeld of gestrest!

Sinds er moeilijk meer voor te stellen is dat ons lichaam en onze hersenen twee aparte dingen zijn, is er gelukkig steeds meer ruimte voor gesprekken over thema’s als oververmoeidheid, overspannenheid, stress, burn-out en depressie. Met mijn praktijk voor gezondheidscoaching wil ik deze gesprekken voeren. Een gezondere wereld is het belangrijkste doel van mijn praktijk. De eerste stap in die gezondere wereld is het helpen van mensen om me heen met het bereiken van fysieke én mentale gezondheid. Energie verruilen voor vermoeidheid. Een fit gevoel verruilen voor pijn. Acceptatie verruilen voor tekortschieten.

Samen gaan we de negatieve spiraal doorbreken bij overspannenheid, burn-out en chronische onverklaarbare pijnklachten. Door middel van kennis delen, het opwekken van de juiste motivatie en nuchtere en simpele oefeningen wil ik samen met jou op weg naar structurele gedragsverandering. We streven naar weerbaarheid voor stress en negativiteit op de lange termijn op een nuchtere en praktische manier.

Missie

In de huidige zorg wordt voornamelijk aandacht besteed aan het lichamelijke aspect van een gezondheidsprobleem. Als er in de biomedische wereld geen duidelijke oorzaak te vinden is, worden veel mensen doorverwezen naar hulpverleners met een puur psychosociale behandelingswijze. Aangezien we inmiddels weten dat er enorm veel connecties zijn tussen het fysieke en mentale, tussen lichaam en geest, kan er in geen enkel gezondheidsprobleem slechts naar één van die twee aspecten worden gekeken.

 

Mijn praktijk voor gezondheidscoaching staat voor het begeleiden en coachen van mensen, die kampen met een ingewikkeld en gecombineerd gezondheidsprobleem. Ieder gezondheidsprobleem heeft een fysieke en mentale component. Een overbelasting van je lichaam, waardoor beperkingen in het dagelijks leven ontstaan, zorgt voor gedachtes, emoties en aanpassing van gedrag. Een overbelasting van je hersenen of brein zorgt voor versterkende, negatieve processen in het hele lichaam. Met mijn praktijk voor gezondheidscoaching creëer ik een plek waar de connectie tussen lichaam en geest wordt gemaakt. Een belangrijk onderdeel van deze plek is het inzien en behandelen van het hele gezondheidsprobleem.

Tijdens mijn coaching ben ik voortdurend op zoek naar de oorzaken van jouw persoonlijke gezondheidsprobleem. De oorzaken aanpakken zorgt namelijk voor een structurele verbetering op de lange termijn. Dit in tegelstelling tot het aanpakken van symptomen, waar slechts kortdurend en tijdelijk effect wordt bereikt. Om tot een lange termijn oplossing te komen leer ik je meer over jouw eigen lichaam. Kennis delen en bewustwording van lichaam en geest zijn daarom belangrijke onderdelen van mijn begeleiding en coaching. Door begrip, bewustwording en motivatie gaan we samen op zoek naar de juiste gedragsverandering voor jou om tot structurele oplossingen te komen voor jouw persoonlijke gezondheidsprobleem.

Mijn begeleiding is gericht op iedereen die zijn of haar gezondheid structureel wil verbeteren. Mijn specialisme ligt bij het begeleiden van klachten als overspannenheid, burn-out en chronische pijn en stressgebonden pijn- en uitputtingssyndromen. Bij het begeleiden en behandelen van deze klachten combineer ik mijn ervaring als fysiotherapeut en aanvullende kennis over stress, psychologie, voeding, ademhaling, slaap en ontspanning.

Om samen jouw doelen te bereiken blijf ik persoonlijk ook dichtbij mezelf. In mijn aanpak ben ik gevoelig & nuchter, direct & helder en positief & vooruitstrevend. Ik ben zowel een ‘denker’ als ‘doener’. De fysieke aspecten van jouw gezondheidsprobleem maken de begeleiding die ik aanbied tastbaar, helder en nuchter. Daarbij zijn buiten wandelen, ademhalingsoefeningen en lichamelijke beweging belangrijke tools (doen). De mentale aspecten van jouw gezondheidsprobleem maken het persoonlijk en compleet. Daarbij richten we ons voornamelijk op gedachtes, emoties, gedrag en bewustzijn (denken).

Visie

In een complexe maatschappij hebben we dagelijks te maken met snelle groei en ontwikkeling, hoge verwachtingen en enorm veel prikkels. We staan continue ‘aan’ en gaan mee in het hoge tempo om ons heen. Dat onze lichamen door alle prikkels en sociale druk in de stressrespons schiet, is een veelvoorkomend negatief gevolg van de huidige maatschappij.

We weten inmiddels dat te lang aanhouden van stress in combinatie met negatieve gedachtes en emoties een oorzaak is in vele gezondheidsproblemen. Met mijn praktijk voor gezondheidscoaching wil ik mensen weerbaarder maken voor stressoren in de complexe maatschappij. Door middel van kennis delen, structurele gedragsverandering en motivatie wil ik mensen leren in balans te zijn op de lange termijn.

Een wereld waarin stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid en overspannenheid geen taboe meer zijn.

Een wereld waarin mensen hun geest net zo goed verzorgen als hun lichaam.

Een wereld waarin een balans in inspanning en ontspanning normaal is.

Een wereld waarin gezondheid van het hele persoon het doel is.

Opleiding & cursussen

 

HBO Bachelor Fysiotherapie (2014 - 2018)

Inspanningsfysiologie (September 2019)

Opgedane kennis op het gebied van inspanningsfysiologie. De werking van het hart-, longen- en bloedvatensysteem.
 

Oefen- en Slaapinterventie bij Chronische Pijn (Oktober 2019)

Opgedane kennis over de slaapfysiologie. Effectiviteit van oefenen en slaap bij chronische pijnklachten.

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) (Juni 2020 - augustus 2020)

Verkorte opleiding tot leefstijlcoach na de opleiding fysiotherapie. Opgedane kennis op het gebied van leefstijlfactoren als beweging, roken, alcohol, voeding, ontspanning, slaap en stress. Verworven vaardigheden in gedragsverandering, coaching en motivational interviewing.

Jamie van Gogh

Beukelsweg 79B2

3022GG, Rotterdam

  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places
  • Instagram

Contact